Feiten over vaders

Feiten over vaders

De vader heeft een hele belangrijke rol in de opvoeding van de kinderen. Hieronder vindt u een opsomming van feiten met betrekking tot het vaderschap.

Betekenis van het huilen
Een moeder weet wat de huil van haar baby betekent, minder bekend is dat ook vaders weten wat er in hun kind omgaat. Voorwaarde is wel dat de vader minimaal vier uur per dag doorbrengt met de baby.

Zwangerschapssymptomen
Wanneer de vrouw zwanger is gaat bij de man het testosteron niveau dalen. Maar ook symptomen als slapeloosheid en (ochtend)misselijkheid komen soms bij de man voor.

Vaders motiveren tot het nemen van risico’s
Moeders waarborgen de veiligheid, vaders stimuleren hun kinderen in het nemen van risico’s. Hierdoor wordt het kind moediger en veerkrachtiger.

Betrokken vader verbetert resultaten op school
Kinderen waarvan de vader erg betrokken is bij de opvoeding en het leven halen over het algemeen betere schoolresultaten dan kinderen waarbij de vader minder betrokken is.

Hogere ambities bij meisjes dankzij vader
Dochters krijgen meer ambitie wanneer ze een vader hebben die niet in vaste rolpatronen denkt en zijn handen uit de mouwen steekt met betrekking tot bijvoorbeeld het huishouden.

Vaders kunnen bijdragen aan zelfbeeld dochters
Een goede vader/dochter relatie zorgt ervoor dat meisjes op latere leeftijd minder vatbaar zijn voor depressies en ze zullen ook minder de neiging hebben om eetstoornissen te ontwikkelen.

Vaders helpen dochters juiste man te kiezen
Vrouwen die een goede band hebben (gehad) zullen eerder iemand van het andere geslacht vertrouwen en zijn daardoor vaker beter in staat tot het houden van langdurende en gezonde relaties.

Het grote verschil tussen vaders en moeders zit hem ook in de manier waarop ze met elkaar omgaan. Moeders zitten van nature veel meer in de richting van zorgactiviteiten (eten, wassen, douchen etc.) terwijl vaders vaak (in verhouding) meer spelactiviteiten met hun kinderen ondernemen. Meer informatie over de vaderrol en het belang hiervan leest u in het volgende artikel op dittyeimers.nl/